Recept: Kladdkaka

Recept: Kladdkaka

Världens godaste kladdkaka är både enkel att göra och fullkomligt oemotståndlig.

Förberedelser
15 min
Total tid
30 min

Ingredienser

  • 2 dl vetemjöl
  • 200 g smör
  • 2 dl socker
  • 4 st ägg
  • 200 g mörk blockchoklad

Tidsåtgång

  • Förberedelser: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Total tid: 30 min

Om receptet

  • Recept: Kladdkaka
  • Portioner: 8

Så gör du kladdkaka

1. Smält smör och choklad

Börja med att smälta smöret i en kastrull på medellåg värme. När smöret har smält lite kan du lägga ner bitar av chokladen — om den läggs i för tidigt kan den brännas. När både choklad och smör har smält ställer du undan kastrullen så att den svalnar lite.

2. Vispa socker och ägg

Knäck de fyra äggen i en bunke och häll i sockret för att sedan vispa upp dessa till en porös smet. Du märker att det går åt rätt håll när blandningen blir ljusare/vitnar och blir lite fluffigare. Använd helst en elvisp eftersom det här kan bli rejält jobbigt om du vispar för hand! 😂

3. Blanda ingredienserna

När smör- och chokladblandningen har svalnat lite är det dags att hälla ner den i den porösa ägg- och sockerblandningen. Därefter tillsätter du mjölet och vispar tills det blir en jämn och fin smet.

4. Grädda i ugnen

Häll den färdiga smeten i en ugnsform, gärna en rund glasform, och grädda mitt i ugnen på 175 grader utan varmluft. Efter 15 minuter tar du ut kladdkakan ur ugnen — och ja, den kommer fortfarande vara "rinnig" i mitten. Det ska den vara — än så länge!

5. Låt svalna

Efter att du har gräddat kladdkakan i ugnen i 15 minuter ska du låta den svalna. Ställ av den i ett svalt utrymme och vänta ett par timmar. Har du inte tid för detta kan du ställa in den i kylskåpet, men tänk på att ditt kylskåp kan få det riktigt jobbigt om du ställer in något väldigt varmt!

6. Servera

När kladdkakan svalnat serverar du den, helst med grädde och färska bär om du tycker det är gott. Många tycker även om florsocker på toppen!

Hur mörk choklad ska jag ha?

En vanlig fråga när man bakar kladdkaka är vilken typ av blockchoklad som ska användas. Jag tycker det blir absolut godast om man använder 55 % blockchoklad i kladdkakan — då blir det varken "för mörkt" eller för sött utan helt perfekt i kladdkakan.

Ska man inte ha bakpulver?

Nej, det här receptet är för en äkta kladdkaka, och en äkta kladdkaka behöver inte bakpulver. Det är dock viktigt att du vispar äggen och sockret poröst så att kladdkakan blir så fluffig som den behöver.

Vilket socker ska jag använda?

Jag tycker det blir allra godast när man använder rörsocker i kladdkakan, eftersom det ger en lite mer "knäckig" eller kola-aktig smak. Du bestämmer dock så klart själv vad du gillar bäst!

Topplista: Efterrätter

Pannkakor

Pannkakor

4.8   (45)
Kladdkaka med vit choklad

Kladdkaka med vit choklad

4.75   (49)

Topplista: Bak

Nattjästa frallor

Nattjästa frallor

4.72   (37)

Topplista: Chokladbak

Kladdkaka med vit choklad

Kladdkaka med vit choklad

4.75   (49)