Så gör du Janssons frestelse
1. Sätt på ugnen
Börja med att sätta igång ugnen på 200 grader. Om din ugn har varmluftsfunktion bör denna inte vara aktiverad.
2. Strimla potatis
Skala och skär upp all potatis i lagom tunna strimlor. Hur tunna strimlorna ska vara är så klart en smaksak, men ungefär som pommes frites brukar vara gott i en klassisk Janssons frestelse.
3. Skär och fräs lök
Skala och skär upp löken i tunna skivor. Fräs den i stekpannan tillsammans med smör eller olja tills den blir mjuk — men den ska inte få någon färg, så fräs löken på medelvärme.
4. Grädde och ansjovisspad
För att få en bra smak på grädden ska du ta 50 gram ansjovisspad och blanda ner i grädden, vilket motsvarar spaden från en liten burk ansjovisspad. Resten av spaden från ansjovisburkarna kan du hälla ut när du plockat ut ansjovisfiléerna.
5. Lägg allt i en form
Nu ska du skapa din Janssons frestelse! Varva ett tunt lager potatis, ett tunt lager lök och ett tunt lager ansjovis tills du har använt upp allt — se bara till att avsluta med potatis högst upp. Häll sedan över grädden med ansjovisspad och strö slutligen ströbröd över din skapelse.
6. Grädda i ugnen
Din Janssons frestelse ska nu grädda i mitten av ugnen i 45-50 minuter. När den är klar ska den ha fått en vacker gyllenbrun yta, men den ska inte vara bränd.
När din Janssons frestelse är klar låter du den stå och svalna ett tag, minst 30 minuter.
Allra godast blir det om du gör din Janssons frestelse dagen innan och låter den stå och gotta sig, så det är ett bra tips. Värm bara på den i ugnen en stund innan så blir den utsökt till jul, påsk eller annan högtid!