Recept: Chokladkola

Recept: Chokladkola

Vad vore julen utan en god chokladkola? Här är ett enkelt och sjukt gott recept för en riktigt bra julkola med chokladsmak.

Förberedelser
10 min
Total tid
40 min

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 1.5 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • ½ dl kakao

Tidsåtgång

  • Förberedelser: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Total tid: 40 min

Om receptet

  • Recept: Chokladkola
  • Portioner: 8

Så gör du chokladkola

1. Förberedelser

Förbered för att göra chokladkolan genom att ta fram din kastrull med tjockast botten: oftast går det bra med exempelvis IKEA:s kastruller som har någorlunda tjock botten. Den tjocka botten gör att kolan inte bränner fast lika lätt då värmen kan spridas jämnare från spisen till kastrullen.


Förbered även en form där du kan hälla i kolasmeten när den är klar. Oftast använder jag helt enkelt en vanlig ugnsform med bakplåtspapper i, som jag häller ner kolasmeten i. Om du vill ha en tjockare kola kan du använda en mindre form, som exempelvis en pajform.

2. Starta kolan

Blanda nu ihop alla ingredienser i kastrullen och sätt på hög värme, ungefär 10-11 av 12 om din spis går till 12. Ingredienserna kommer snabbt smälta samman och börja koka; därefter sänker du till medelhög värme (6-7 av 12).

3. Koka upp försiktigt

Låt ingredienserna smälta samman och koka i kastrullen på medelhög värme. Det är nu viktigt att du låter kolan koka ifred och inte rör för häftigt i den, för då kommer den "sockra" sig och tappa sin härliga smak.


Faktum är att du oftast inte behöver röra i kolan alls — men om du märker att det kanske riskerar att bränna fast lite kan du använda en slev med platt topp som du försiktigt rör i botten av kastrullen.

4. Konsistens

Så kommer vi till konsistensen på din julkola — och här väljer du själv vilken konsistens du vill ha. Om du värmer den till mer än 125 grader — omkring 130 grader — så kommer din kola bli hårdare och lite mer lik en knäck i konsistensen. Skulle du istället bara komma upp i 120 grader blir det en lite mer flytande kola som inte är lika fast. Därför känner jag att 125 grader är den perfekta gränsen för just julkola.


Det finns givetvis redskap för att hjälpa dig med temperaturen: jag brukar ha i en digital kökstermometer som jag stoppar ner i kastrullen med ett alarm vid 125 grader, för då tycker jag att julkolan blir helt perfekt när jag hällt av den i formen.


Har du ingen termometer kan du istället göra kulprovet där du droppar ner en liten klick kolasmet i ett glas med kallt vatten; när den avsvalnade kulan är så pass mjuk eller hård som du önskar är din kola klar och du kan hälla upp den.

5. Häll upp kolan

Nu är det dags att hälla upp din kola i den form du har förberett i det första steget. Var försiktig och häll ner kolan i formen. Om kolan inte täcker hela ytan som du har tänkt kan du vinkla formen så att den flyter över hela formen. Låt nu kolan svalna i en halvtimme innan du slår in den.

6. Slå in julkolan

Nu är det dags att slå in julkolan. Jag själv brukar göra det enkelt och billigt genom att klippa upp bitar av bakplåtspapper som jag lägger runt kolan och snurrar ändarna som smällkarameller. Det går även bra att slå in julkola i cellofan för en genomskinlig och vacker inslagning.

Vi hoppas att du uppskattar vårt recept för julkola med chokladsmak. Har du några frågor är du välkommen att kontakta oss!

Topplista: Julrecept

Janssons frestelse

Janssons frestelse

4.72   (60)